måndag 4 juni 2012

Fynd på lantbruksauktion

Jag har alltid gillat lantbruksauktioner, det säljs så mycket bra saker där och man kan göra riktiga fynd, både i fyndlådor och bland grejer som tydligen inte så många vill ha. Det svåra är bara att inte köpa för mycket och att inte bjuda för mycket för något. Det händer ju att flera rycks med i budgivningen och plötsligt är priset nära eller till och med över nypriset! När jag är på auktion så brukar jag ha kollat upp innan, vad dyra saker har för marknadsvärde osv, så att jag inte står i den sitsen efteråt. Dessutom träffar man också mycket roligt folk.

Det som lockade den här gången var ett bågväxthus som hade använts som fårhus. Jag har funderat på ett sådant länge och kollat upp att nypriset är nära 20 000, begagnade på blocket har jag sett annonseras för 10 000 och jag köpte det här för 5000 inklusive moms. Att det endast ligger ett par kilometer hemifrån så att det inte är så lång väg när man ska plocka ner det, är ju en sak som höjde min maxgräns.


Några rullar fårstängsel blev det också. Här var jag inte förberedd, utan körde metoden "fråga andra". Den går ut på att hitta lämpliga andra personer som möjligen kan veta vad det är värt. I det här fallet var det två fårfarmare (som jag inte kände) som jag frågade vad det kunde vara värt, efter att ha kollat upp att de själva inte var intresserade. "Ja, den där rullen (en oöppnad) kostar 900 kr ny (plus moms), och det där andra är mer än dubbelt så mycket till..." Jag undrade då om 500 kr var en bra affär för det utropet, varpå fårfarmaren svarade "Det får du det aldrig för!" Jag fick allt stängsel tillsammans för 500 kr inklusive moms.


Traktorerna var en sådan där sak som vi hade tänkt att bjuda på om det var billigt, speciellt en BM 430, men den blev dyr, 38 000 plus moms. Dyrast (dock ej mest pengar) var dock en BM 350 Viktor, som såldes för 32 000 plus moms. Lokalt folk som jag frågade om traktorn sade "Den är helt slut i bakaxeln den där, det knaprer när en kör" respektive "den där ä slut i kannera å kaster ur sa olje när di gaser" vilket ska tolkas till att kompressionen är dålig beroende på att fodren alternativt kolvringarna är slitna. Det är tur att man törs att fråga!


I går kväll var så jag och en kompis och påbörjade nerplockning av växthuset. Det gick rätt fort och var inte så bvesvärligt som jag befarat. Det är som "vuxenlego" fast omvänt. Jag älskar lego!


1 kommentar:

  1. Oj, vad lurad jag blev av första bilden på växthuset! Jag tyckte att det såg ganska litet ut, men när så sista bilden kom, så såg jag vilken odlingsyta det har! Lyx
    //Monzan

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...