torsdag 24 oktober 2013

Baggen till tackorna!

Förra året kom baggen till tackorna i samband med att de kom till mig den 20 oktober. Sedan gick han med dem fram till att han slaktades i februari. Resultatet var lamning under två månader. Inte så kul att känna att man var tvungen att vara på helspänn så länge. Därför bestämde jag mig för att i år försöka korta den tiden. Det skulle ske med så kallad brunstsynkronisering

Bagglammen avskiljdes från tackorna i  augusti så när som på den siste som bara var tre månader då. Han avskiljdes i september. Sedan dess har de gått utom syn- och hörhåll från tackorna, vilket lär vara en av de nödvändiga framgångsfaktorerna. När vi tog hem tackorna för klippning så kom de dock inom hörhåll om man var på det humöret, men att tackorna står installade utan tillgång till rastgård. De har heller inte ropat till varandra.

I söndags, den 22:e oktober var det dags. Nye baggen Alfons infångades i hagen, fick hundhalsbandet med döskallar på och ett grimskaft och "leddes" efter bästa förmåga ner till ladugården. All motsträvighet och bräkande efter killkompisarna upphörde när jag öppnade dörren till ladugården och möttes av 13 damer! Han var omåttligt populär när han kom in, alla ville lukta! Han fick ett mycket varmare mottagande än när det kom nya tackor till gruppen... Men det lugnade ner sig efter ett tag, Hoppas dock att han var viril nog för att sätta igång dem.

När det gäller brunstsynkronisering så går väl teorin så att inte många tackor är brunstiga om det inte finns en bagge i närheten. När man sedan släpper till en bagge, gärna en viril gammelbagge, så sparkas brunstcyklerna igång. Det märktes också tydligt på förra årets lamning. Först ett lamm från en tacka som råkade vara brunstig redan när baggen kom till dem, sedan exakt 17 dagar tills nästa. Efter den kom det lamm nästan varje dag i ca en vecka, sedan uppehåll ungefär 17 dagar innan de två sista kom. Min lamning var alltså utspridd på tre brunstperioder.

I år är planen att hoppa över den första och den sista brunstperioden. Den första hoppas jag ha undvikit med hjälp av mitt egensydda baggförkläde, den sista genom att baggen inte får vara hos tackorna mer då.


Baggförklädet tillverkade jag av en bit bävernylon som jag hade liggande. Kommentarer från en erfarna fårägare om att förklädena ofta hamnar på sned och inte får avsedd funktion fick mig att göra en något annan design än dem som går att köpa. Mitt förkläde är snarare som en trekant som hänger under magen. Längst ner i spetsen sydde jag in en liten sten för att gravitationen skulle hjälpa till att hålla förklädet på rätt köl. På sidorna gick tyget upp i två band som jag använde för att knyta fast förklädet. Vad jag har sett så har det fungerat ypperligt. Förklädet var dock lite för långt så det hände att baggen trampade på spetsen, men det verkar inte ha påverkats av det. Nästa gång jag sätter på det så får jag väl rulla upp det lite.




Efter två dagar med tackorna leddes baggen ut i hagen igen. Det har jag förstått efteråt att man bör låta honom vara "i karantän" ett par dagar först så att doften av damer inte följer med ut till de andra baggarna som då kan bli besvärliga. Lyckligtvis blev det inga större bråk den här gånge, men när Alfons har varit inne och betäckt på riktigt så ska han få enkelrum ett par dagar innan han träffar kompisarna igen.



Om tio dagar ska han få komma tillbaka och stanna hos dem i ca två veckor. Jag räknar kallt med att inte alla blir betäckta, men det kan jag leva med. De andra kommer att lamma kring 1 april så kan jag planera in semester tills dess.

Möjliga riskfaktorer som kan få min planering att spricka, är om tackorna redan känt av bagglammen och kommit igång med brunsten, en annan att baggen inte var viril nog eller att utrymmet var för stort. En tredje att det bara gått en vecka sedan klippningen och installningen på bättre foder. Idealt hade varit ett par tre veckor om jag förstått det rätt.

4 kommentarer:

  1. Det här blir intressant att följa! Möjlig lamning är några dagar plus minus så det kan dra ut på tiden eller komma igång tidigare. Här kör vi med tre veckors betäckning och det fungerar för oss, det är bara ett år som en tacka gått tom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ensam med att se till fåren under lamning, därför är det viktigt för mig att lamningsperioden blir så kort som möjligt. Jag hoppas verkligen att synkroniseringen fungerar. Återkommer.

      Sedan planerar jag att bygga upp en herrklubb som du. Till att börja med får nog flasklammet Fisen vara kvar som sällskap åt Alfons, han är så liten att det inte är något kött att tala om på honom.

      Radera
  2. Jag tar det ganska piano. Låter baggen gå med tackorna hela tiden så kommer lammen när de kommer. Lantraserna brukar ju inte ha så fasligt komplicerade lammningar och det är sällan man behöver rycka in, och behövs det är det generellt sett förstagångslammare det gäller. Det innebar 2013 att vi fick lamm lite nu och då hela perioden mars-juni.

    Grannen har ofta problem, men hennes får är smällfeta så lammens egen storlek och mängd skapar en massa oönskade problem. Hon ger fåren kraftfoder så fort de bräker.... Och det har de såklart lärt sig att utnyttja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Leif, jag vet inte om du har följt mig så länge, men i våras hade jag mycket problem vid lamningen. På 10 lammande tackorna hade jag ett svårare felläge, svansen kom först, ett mindre svårt, frambenen låg böjda och behövde bara rätas ut. Jag hade flera fall av mycket små lamm, nära och under 2 kilo samt ett lamm som jag fick avliva pga avsaknad av analöppning, vilket visserligen inte var akut. Möjligen hade jag klarat ett par lamm till om jag varit mer närvarande, men det orkade jag inte, trots att jag hade tagit semester. Nu tror jag iofs att jag vet vad den stora boven i dramat var, selenbrist. Alla faktorer är bättre i år, bättre ensilage, tackorna ska få mer selen och jag kommer definitivt att hålla undan tacklammen från baggen. Förra året var inte baggen snäll mot tackorna, den vi har i år verkar bättre. Men med tanke på förra årets lamning så slipper jag gärna lämning utragen under två månader...

      För övrigt är mina tackorna smala, gav dem havre 1 gång per dag under sista trimestern, ändå var lammen så små.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...