onsdag 11 april 2012

Renovera skorsten

Tiden hade infunnit sig, muraren skulle komma och ta bort det förmodade kajbot och göra en glidgjutning av pipan till vedspisen i köket. De två praktikanterna från IV-programmet hjälpte till efter förmåga och lust. Man började först med att försöka lokalisera stoppet i skorstenen genom att dunka med ett lod medan medhjälparen försökte peka ut var ljudet var starkast. Ett hål togs upp i murstocken där den passerade genom garderoben i barnens rum. De tre följande bilderna är vad man såg när man tittade in genom det hålet.

Neråt. Kajbo. Man kan också skymta ett rör.
Rakt fram, halvstängt spjäll utan utvändig styrning.


Uppåt. Ett kajbo till, ovanpå spjället.

Pipan var här ca en halvmeter i kvadrat, vilket är betydligt mycket mer än den såg ut som från toppen av skorstenen. Här ändrades planen raskt till att dra slang istället. Att försöka glidgjuta detta monster var inte hanterbart. Kajbo plockades ut för hand och med hjälp av kraftiga dammsugare. Efter det kunde man se ljuset!

Ljuset i toppen av skorstenen!
Men ännu var de inte framme vid vedspisen. De grävde, dammsög och försökte slå sig fram, men pipan som ledde ner till vänster visade sig vara ett blindspår som troligtvis ledde till en igenmurad bakugn, även om det troligtvis var från denna som rökläckaget kom när kajbona så att säga lade locket på när vi tidigare eldat. Men var fanns då köksspisens pipa?

Blindspåret till vänster.
Efter lite eldande i anslutningen nere i köket så kunde man sluta sig till att det fanns en pipa gömd bakom den märkliga köksventilationen som leddes i ett rör för att anslutas i samma pipa som röken från kaminen i vardagsrummet. Ser du den lilla mörka trekanten där bakom röret?


Nu var det dags för röret. Det är 120 mm i diameter. Ger lite perspektiv på pipans storlek.Inte så lätt att säckdra dylik pipa?

Slangen snirklar sig förbi ventilationsröret.

Här är röret sett nedifrån. Bra med mobilkameror med blixt! Här ska anslutas en kona.

Nedre änden på slangen innan konan sätts på.


Det jag undrar är vad tidigare sotare har gjort när de har hävdat att de har sotat och stoftsugit vedspisen? Vi hade dem på besök för två år sedan, och kajbot har definitivt inte tillkommit efter det! Lurendrejare!

4 kommentarer:

 1. Hejhej Ylven,
  det är sällan man hör någon som renoverar en skorsten! Det vore kul om du vill visa upp det på Byggla.se. Det är bara att maila mig på vendela@byggla.se så kan jag berätta lite mer om Byggla. Om du är bygglapepp får du en liten användbar present :)
  Lycka till med skorstenen!
  Mvh
  Vendela på Byggla

  SvaraRadera
 2. Intressant! Jag längtar tils den dag då någon säger att kommer ni ihåg vilka ¤%&/¤%/(/ dåliga hantverkare som fanns när vi var yngre...

  Var går gränsen i Diameter när det lönar sig med rör vs glidgjutning?

  /L

  SvaraRadera
 3. Jag tror egentligen inte att det finns någon sådan gräns, det har nog mer att göra med vilka redskap man har. Däremot är det ju bra om pipan är jämntjock, inte förgrenar sig och inte har ventilationsrör som går tvärs genom pipan...

  SvaraRadera
 4. För övrigt, ett f-nskap att sota ett dylikt rör pga att väggarna inte är släta. Enkelt och billigar än ett slätt rör, men väggarna gör det besvärligt att sota.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...