fredag 4 december 2009

Hemvister på nätet för Peak Oil-intresserade

Jag tänkte göra en liten genomgång av de i mitt tycke bästa sajterna på nätet för den Peak Oil-intresserade. Kom gärna med fler tips!

Diskussionsforum
OljeSnack: http://forum.oljepris.se/
Detta var det första forumet som jag hittade när jag själv blev medveten om Peak Oil, forumet var alldeles nystartat då under slutet av 2008. I början handlade diskussionerna mycket om det då snabbt stigande oljepriset. Det var mycket prat i media om oljepriset och dess orsaker vilket också återspeglade sig i forumdiskussionerna.
Numera är inte priset lika intressant att följa från dag till dag, utan diskussionerna handlar mer om allmän omvärldsbevakning med avseende på Peak Oil utifrån vår svenska horisont, med inslag av personliga betraktelser, vad man gör för att förbereda sig på ett personligt plan inför effekterna mm. Här finns också länkar till andra bra, men främst engelskspråkiga Peak Oil-sajter.
På huvudsidan till forumet, som heter OljePris http://oljepris.se återfinns dagsfärska nyheter som relaterar till olja, samt länkar till några rapporter och intervjuer som sajtens upphovsman Marcus Hjelm uppdaterar. Där finns också live-grafer av oljepriset.

Oljegruppen Stockholm: http://www.meetup.com/oljegruppen/
Denna grupp är äldre och startade redan i slutet av 2004. Diskussionerna är ofta inte lika livaktiga här men de som skriver har ofta djupa kunskaper i relevanta ämnen. Gruppens organisatör är Oscar Kjellberg som är bankekonom på JAK. Man har också träffar en gång i månaden där man träffas på någon restaurang och diskuterar något aktuellt ämne.

Transition Sverige, svenska byar och städer ställer om: http://transitionsweden.ning.com/
Detta är en sajt som har lämnat själva oljetoppen bakom sig och istället arbetar för framtiden. Som underavdelningar finns olika lokala initiativ att starta en omställning med Rob Hopkins Transitionrörelse från England som modell. Här hittar man praktiska initiativ som att Trasition Alingsås har köpt en koloniträdgård för att börja lära sig odla och träffas mm mm.

Effektbloggen: http://www.effektmagasin.se/
Detta är nät- och diskussionsdelen av Effekt Magasin som är en nystartad papperstidning. Den är tillväxtkritisk, klimat- och Peak Oil-medveten.

Ecoprofile: http://www.ecoprofile.se/
"Nättidning och mötesplats för grön omställning" enligt egen utsago.

Änggärdets ekoenhet: http://ekoenhet.ning.com/
Den här sidan skulle väl i princip kunna platsa under Transition Sverige ovan, men jag har för mig att den tillkom innan Transition Sverige vilket kanske är förklaringen. Änggärdet är en liten gård som 6 personer/familjer har köpt tillsammans för att starta en ekoby i form av en bostadsrättsförening.

Bloggar
Livet efter oljan: http://efteroljan.blogspot.com/
Detta är en mycket ambitiös och välskriven blogg som går på djupet med frågorna. Genererar väl inte alltid så mycket diskussion men det tror jag beror på att inläggen just är så kompletta och redan har diskuterat igenom de flesta utvidningar. Skribenten är en av delägarna i Änggärdets ekoenhet ovan.

Cornucopia?: http://cornubot.blogspot.com/
Detta är ingen renodlad Peak Oil-blogg men det en betydande del av inläggen rör det. Dessutom verkar skribenten ha inrättat sitt liv för att vara bra positionerad inför effekterna av oljenedgången med en egen gård som producerar mat. I övrigt behandlar bloggen investeringar och dagsaktuella nyheter i ungefär lika stora delar. En skarp "penna" som är väl läsvärd även om man inte delar intresset av ämnet.

Flute-tankar: http://flutetankar.blogspot.com/
Ganska lika ovanstående blogg, men med lite annan twist, lite mer eftertänksam och inte fullt lika elak. Investeringstipsen lyser också med sin frånvaro. Skribenten har en kolonilott istället för en gård.

Jonas hållbara blogg: http://www.stenling.se/
Denna blogg har jag inte följt under någon längre tid, men den verkar helt klart läsvärd. Focus verkar vara mer på miljö och antikonsumtion, med stora inslag av Peak Oil. Som av en händelse hittade jag ett sent inlägg med tips om andra miljöbloggar.

Sist men inte mist vore det väl närmast "tjänstefel", om nu kan säga det i sammanhanget att inte nämna själva ursprunget till den svenska Peak Oil-rörelsen:
Kjell Aleklett's: http://aleklett.wordpress.com/
Kjell var en av grundarna till ASPO, och bedriver forskning om Peak Oil på Uppsala Universitet Global Energy Systems. På sin blogg kommenterar han sitt arbete och diskussioner som han deltar i runt om i världen.

16 kommentarer:

  1. Ja, jag prickar väl in de flesta - eller snarare alla dessa platser (tack förresten för de vänliga orden).

    Jag kan också påpeka att Stephen Hinton från oss (Änggärdet) är med i styrgruppen för Transition Sverige så vi är väl på sätt och vis en del av Transition Sverige.

    SvaraRadera
  2. Skönt förteckning över svenska domedagsprofeter och haschtomtar som vill "leva grönt".

    Liknar lite en "doomers feedlot" där man kan vältra sig i olika undergångsscenarier för moderna samhället och kapitalismen som system.

    Ibland är det lite svårt att uttyda vad som driver debatten på dess sajter. Är det verkligen en medvetenhet om framtidens oljebrist, eller är det snarare önskan om en total systemkollaps för det kapitalistiska samhället i allmänhet?
    Man vill använda Peak Oil som ursäkt för att stöpa om den nuvarande samhällsordningen till en ny skön värld där alla bor på landet och lever i kollektiv.

    SvaraRadera
  3. Jaa du Dick. Nu kan jag ju bara svara för mig själv. För mig handlar det om att jag först blev medveten om de troligen mycket stora följder som Peak Oil kommer att medföra för mänskligheten. Det var jobbigt ett tag, riktigt jobbigt. Sedan var jag tvungen att skapa mig en framtidsbild som åtminstone för mig och min familj var positiv efter de förutsättningar som gäller. Jag kan bara säga att för min egen del är det inte kollektiv som gäller, men väl bo på landet, både för att jag själv vill och alltid har velat bo på landet, men också för att jag tror att det kommer att bli omvända flyttströmmar snart. Vad det gäller det kapitalistiska systemet så kan jag ju säga att jag tror att det kommer att fortleva i högönsklig välmåga, troligen mer utpräglat än idag. Vad jag däremot tror kommer att kollapsa är tillväxtparadigmet vilket är det kommer att ge våra samhällsbyggen problem.

    Jag tycker att flertalet av de sajter jag har räknat upp har en positiv framtidssyn, man försöker bygga något nytt ur ruinerna av det gamla. När det gäller domedagsscenarion finns det andra som excellerar i den genren...

    Vad tror du själv?

    SvaraRadera
  4. Jag håller med.

    Själv är jag medveten om Peak Oil och har studerat en del av dess effekter. För närvarande "förnekar" jag de stora problemen och ser bara möjligheterna ur positivt perspektiv.

    Omställning kommer att krävas dels pga Peak Oil men framförallt Global Warming och där är det kolet som är det största problemet. Peak Oil är mer hanterbart tror jag och kommer att driva en sund omställning från masskonsumtion och slöseri med långa transporter, till mer långsiktighet och hållbarhet. Spara istället för att slösa helt enkelt. Men inte en samhällskollaps á la Mad Max.

    Det jag vänder mig emot är alla dess undergångsprofeter som använder Peak Oil som förevändning för att kapitalismen och hela männskigheten (i alla fall 5,5 miljarder av 6 miljarder) går en säker undergång till mötes.

    Omställning ja - men inte samhällets undergång med massvält. Energibrist tror jag överhuvudtaget inte på, men vi måste bli bättre på att spara och samla in icke-fossil energi.

    SvaraRadera
  5. Nu blir jag nyfiken, på vilken av de sidor jag länkade till, tycker du att det är doomers som är förhärskande? Nog för att de kan dyka upp både här och där, men inte så att de är i någon majoriet? Var hänger du själv förresten?

    SvaraRadera
  6. Hej Dick - tillhör jag alltså kategorin "svenska domedagsprofeter och haschtomtar"? På vilka grunder säger du det?

    SvaraRadera
  7. Dick, 100% av alla idag levande människor kommer gå undergången till mötes. Vi kommer dö. Det är jag 100% säker på. Ingen lever för evigt. Inte ens jag.

    Men det är ingen undergång, för vi kommer alla att dö. Och hela tiden föds nya generationer. Mänskligheten lever vidare oavsett peak oil eller ej, men en del verkar tro att alla förändringar bort från dagens samhälle är att betrakta som en undergång. Det är det inte.

    Tycker inte att det finns speciellt många doomers, men tusentals människor som pekar på folk och säger "doomer!" så fort någon säger att nuvarande livsstil inte kommer fungera för evigt.

    Tycker du kan nämna utländska sajter också ylven, ex The Oil Drum.

    /Elaka Tungan, hoka-hey

    SvaraRadera
  8. Doomer eller inte, men håll med om att det finns många muffar där ute som egentligen inte bryr sig om peak oil utan helst vill se hela det kapitalistiska systemet kollaps. Det kommer lösa resonemang om peak oil, att ränta är ohållbart, att pengarna kommer att bli värdelösa osv osv. Systemkollaps kort och gott, något att vältra sig i och "hoppas på".

    Finns en jättebra site:

    http://www.postcarbon.org/

    Bla Heinberg med flera intressanta papers som går att ladda ned.

    SvaraRadera
  9. Cornucopia? och Anders, orsaken till att jag höll mig till de svenska sajterna är helt enkelt att jag har bättre koll på dem. The Oil Drum har jag dock med i min bloggroll och läser det mesta på. Postcarbon däremot har jag inte gjort någon djupdykning i, det får jag väl göra här näst.

    SvaraRadera
  10. Enligt somliga är Heinberg en doomer... Det finns trots allt de som anser att alla som öht nämner att peak oil är ett problem är doomers.

    SvaraRadera
  11. Ja, i alla fall de som hävdar att det kommer att få någon som helst påverkan på samhället... Doomers är vi allihopa!

    SvaraRadera
  12. Finns även de som kallar Heinberg för "Pol Pot" Heinberg, då han tydligen i vissa skrifter gett uttryck för att det kommer att bli nödvändigt med tvångsförflyttningar av människor ut på landet.

    Hans senare skrifter är hur som helst mer balanserade tycker jag, har dock inte läst allt. Men kolla detta - en RIKTIGT intressant sammanställning av alternativ till oljan:

    www.postcarbon.org

    Rapport:
    "Searching for a miracle"

    SvaraRadera
  13. Förvirrad diskussion, lösa, oklara påståenden utslungas med kraft men med oklar riktning etc. Orkar inte svara - dessutom har cornucopia redan svarat "åt mig" ovan. Vad jag också orkar är att lyfta ett träffande citat från mig egen blogg (missade dock termen "haschtomte"):

    "Så formas ramarna för debatten och för vårt tänkande. Att prata om gränser för tillväxten betraktas som fundamentalism, inskränkthet och bakåtsträveri. Den som framhärdar avfärdas och får inte delta i den ”seriösa” samhällsdebatten. Dessutom riskerar man att bli stämplad som ”miljöreligiös” eller ”miljötaliban”. Men, frågar sig Björn, när såg du senast en ekonom, företagsledare eller tillväxtorienterad politiker bli kallad ”tillväxtreligiös” eller ”tillväxtfundamentalist”?"

    SvaraRadera
  14. Ja, som vanligt finns det något som är norm och allt annat är avvikande, månde det vara kön eller åsiktsriktning, som därmed måste rättfärdigas dubbelt upp.

    SvaraRadera
  15. Doom eller inte. Aleklett har ju för f-n "bevisat" att biobränsle aldrig kan räcka någonvart. Men nu kommer nya rön enligt senaste inlägget på Ylven. Vad ska man tro? Vem har rätt? Är det endast en fråga om tidsperspektiv och tron på tekniskutvecklingens möjligheter?

    Flute har ju redan bevisat att vi aldrig kan producera elenergi för att tanka våra fordon. Fast han missade att en elmotor har väsentligt högre verkningsgrad än "well to wheel".

    SvaraRadera
  16. Och så: www.oljetoppen.se

    Vänliga hälsningar S Hedell

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...