onsdag 21 augusti 2013

Ladugårdsmakeover - rivning

I höstas gjorde vi så lite som det bara gick med ladugården, för att ändå få den något så när funktionell. I år blir det lite mer.

Vi har börjat uppifrån med att plocka bort trasiga tegelpannor och ersätta dem med nya. Det var inte så många läckor, men det är dumt att låta dem fortsätta hälla in vatten. Nu var det så pass bra att vi inte behövde byta vare sig läkt eller undertak (stickespån).

På logen har vi slängt ut det mesta av det gamla höet, minst 50 år gammalt. Fantastiskt dammigt! Golvet som ligger på logen är tämligen maskätet så det ska bytas, men det kommer att ske i priortetsordning. Det vi prioriterar högst är den bit närmast luckan som vi tänker lagra höet från hässjorna på. Där kommer också att bli en ny trappa upp, nära den ingång vi använder. Den gamla trappan är i riktigt dåligt skick och allra längst in i ladugården jämfört med ingången.Det fanns gamla boxar, förmodligen avsedda för ungdjur i ena änden av ladugården som vi varken tömde eller rev i höstas. Nu är de både tomma och borta. Här ska det bli nya boxar för baggar i första hand.Nya stolpar ska vi såga på det nyinköpta Logosol-sågverket av ekar som har legat i några år. Kaninerna kommer också att få ett litet krypin här.I fårboxen låg länge vinterbädden kvar. Jag började med att handlasta ut den, då inte ens skopan på traktorn gick in genom dörren. Det var fruktansvärt tungt, både att få loss hanterbara bitar av bädden och att kasta upp det på kärran.Sedan var man dessutom tvungen att handlasta av det då kärran saknar tipp. Tio + lass körde jag och då hade bara knappt hälften förflyttats, dessutom var den tyngsta biten kvar, nämligen platsen vid foderbordet där det är extra mycket strö som är extra mycket skit i och dessutom extra väl tillplattat... Tillslut öppnade sig ett tillfälle att få hjälp av en kompis, "Byggare Bob" (han som kommer med alla maskiner och fixar biffen!) som har en riktigt liten grävare. Det var rätt trångt för den med, men det gick!


När vi väl var färdiga med insidan av ladugården passade vi på att skrapa av många års avlagringar på utsidan av ladugården också.Jag har också rivit delar av den inredning som vi byggde i all hast när fåren flyttade in i höstas. Nu ska här bli plats för några fler får och förhoppningsvis lite mera rationellt!

3 kommentarer:

  1. Intressant att ni har skaffat ett minisågverk! Vad är det för modell? Själv skaffade jag en Big Mill Basic för några år sedan, för att ta hand om virket från en stor lärk som stod för nära huset. När man kommer i gång med sågning är det en fascinerande värld som öppnar sig, med mycket att lära. För en tid sedan skrev jag ett utkast till en artikel om småskaliga kedjesågverk som jag tänkte komplettera innan jag lägger ut den på Alternativ.nu: http://handbok.alternativ.nu/User:Dan_Gunnemark

    SvaraRadera
  2. Vi köpte ett begagnat Solosågen med motorsåg. Vi är sedan tidigare delägare i ett likadant, men vi fick det här för bara 5000 kr, så det var ett för bra tillfälle för att låta bli.

    SvaraRadera
  3. Hade jag fått tag i en Solosåg med lämplig motorsåg till det priset, så hade jag också slagit till direkt.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...