tisdag 15 december 2009

Om Transition-rörelsen i SvD

Idag har Svd en artikel om Transition-rörelsen, ska bli intressant att se hur den mottas i dessa klimatmötesfokuserade dagar.


"Transitionrörelsen medverkar i den alternativa konferensen Klimaforum09 som pågår samtidigt med klimatkonferensen i Köpenhamn. Den har sitt ursprung och centrum i sydvästra England och har på kort tid spridits till hundratals orter runt om i världen. Kanske beror intresset på att man är försiktig med undergångsscenarier och hellre trycker på att alla kan göra någonting när samhället nu måste genomgå en omställning – transition – för att minska resursslöseriet.

Omställningen handlar om ökad självförsörjning. Fler måste göra som Michelle Obama som lät anlägga en täppa i Vita husets trädgård och därmed anknöt till initiativet från en tidigare presidenthustru; under andra världskriget uppmuntrade Eleanor Roosevelt till så kallade victory gardens. De kom att stå för nära hälften av USA:s och Englands grönsaksproduktion. På det viset blev samhället bättre på att klara krisen."

"– Politiker är så fast i dogmen om ständig tillväxt att besluten alltid framstår som motsägelsefulla. Det kan gälla Labourregeringen i England som säger sig satsa på miljöomställning och samtidigt tar beslut om att bygga en ny startbana på Heathrow, ­eller i Sverige, där ni fortsätter att bygga motorvägar som om inget hade hänt, säger Ben Brangwyn."


"Är inte allt detta enbart idéer som välbärgad vit medelklass har tid att ägna sig åt?

Den indiska klimatforskaren och miljödebattören Vandana Shiva, som träffat Transitionrörelsen under alternativkonferensen i Köpenhamn, tillbakavisar bestämt den åsikten.

– Ni måste minska exploatering av de fattiga länderna. I dag används vårt vatten till att odla grönsaker som flygs till norr. Samtidigt räcker inte vattnet till för våra bönder. Om ni blir mer självförsörjande på sådant som är möjligt att odla i norr och därmed minskar ert ekologiska fotavtryck innebär det verklig solidaritet med oss, säger hon."


En mycket bra artikel, läs den!

6 kommentarer:

  1. Ett gäng haschtomtar som odlar kålrötter och byter hampa med varandra. Nästan lite som Amish people där man frånsäger sig den teknologiska utvecklingen.

    Nej framtidens melodi är städer där flera människor bor tätt tillsammans. Det minskar radiklat behovet av koldioxidbaserade transporter. Dessutom är livet i staden både energisnålt och bekvämt, många vill bo så.

    SvaraRadera
  2. Se där var en ogrundad förutfattning om några människor och deras verksamhet om vilka du tydlingen inte vet någonting.

    Staden är bara energieffektiv så länge som man tror att människorna ändå måste åka dit. Jag tror dock att i en energifattigare framtid så kommer stora delar av de jobb som vi utför idag att ha blivit helt utraderade och en betydligt större del av arbetskraften kommer att få utföra fysiska arbeten för att producera livets nödtorft. Då är det bra att bo nära jobben, och de kommer inte att finnas i storstaden...

    SvaraRadera
  3. Större delen av de jobb vi utförde för 100 år sedan har, tack för det, blivit "utraderade".

    Ditt resonemang bygger på att när oljan peakar så måste alla flytta ut på landet och odla sin egen mat.

    Den relevanta frågan är väl hur "energifattig" framtiden blir? Och här går alla diverse undergångsromatiker i spinn - man förutspår en systemkollaps för hela samhället (plus kapitalismen) där miljoner svälter eftersom traktorerna och lastbilarna inte kan köra. Man är också väldigt snabb med att föra fram sina "bevis" för att ingen kombination av alternativa energislag (inklusive effektivisering) på långa vägar kan möta behovet för att ens försörja befolkningen med mat.

    Det är kört. Det finns bara en möjlig framtid. Alla som tror något annat har inte gått igenom sin personliga förändringsprocess.

    Det enda vi vet är att alla förutsägelser som framtiden blir fel. Oljan kommer att bli dyrare = ja. Men det innebär inte per automatik att hela samhället kollapsar till ett feodalt medeltids-tillstånd.

    SvaraRadera
  4. Ja, den relevanta frågan är hur energifattig vår framtid blir. Men eftersom ingen kan svara säkert på det, så får väl var och en förbereda sig efter eget huvud inför dessa nya tider. Det enda vi kan känna oss tämlig säkra på är att nuvarande överkonsumtion av energi och råvaror inte kan fortsätta.

    Om jag har fel och du har rätt om framtiden, kommer jag att lida då? Svar nej.

    Om jag har rätt och du fel, kommer du att lida då? Svar, troligt.

    SvaraRadera
  5. Kanadas oljesand löser problemet med peak oil. Vi har gott om tid att ställa om, såvida inte global warming är ett verkligt hot.

    SvaraRadera
  6. Jan: Visst finns det mycket oljesand i nordamerika. Men den är inte lätt att utvinna. Så vitt jag har läst är de mest optimistiska prognoserna att de kan uppnå 4 miljoner fat per dag framemot 2020-2030. Det är dyrt, smutsigt och energikrävande att utvinna oljesand och förvandla den till något användbart.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...