tisdag 18 januari 2011

EU förhindrar effektivt kretslopp av näringsämnen

I många olika sammanhang har man kunnat läsa om Hultabygdens kretsloppsförening och deras motor i form av Hulta Norrgårds ägare Börje och Helén Johansson. Bekant för den här bloggens läsare är kanske "Svart jord" av Gunnar Lindsted, om inte så kan man börja med recensionen som Livet efter oljan har gjort.  I mitt inlägg om återkoppling figurerar de också som deltagare i forskningsprojektet om Klimatsmart lantbruk.


Det som började med en utredning om växtnäringsbalansen som gjordes 1994 kom att sluta med att byns alla avlopp tas om hand lokalt och bidrar med all näring som behövs i Hulta Norrgårds verksamhet. Alla hushåll har fått urinseparerande avlopp för att ytterligare förenkla hanteringen. Här har man alltså slutit kretsloppet och pga den snabba återkopplingen så förstår byns invånare det viktiga i att hålla sitt avlopp rent så att det går att använda, till skillnad från städernas slam som är så förorenat att det är högst tveksamt om det är lämpligt att sprida på vår åkermark.

Men nu är det alltså slut med det eftersom EU har gjort det omöjligt att i ekologiskt lantbruk ta tillvara näringsämnen från mänsklig gödsel. I ATL idag kan man läsa en artikel om det hela.
 Men 2010 kom nya Kravregler som sätter stopp för deras verksamhet. Bakgrunden är en förändrad formulering i EU:s förordning för ekologisk produktion 2009. Föreningen får däremot två års dispens för att avveckla verksamheten vilket innebär att 2012 blir det slutgiltiga stoppet.
- Det känns tröstlöst, alla säger att vi gör rätt, men så får vi inte göra det längre, säger Börje Johansson.
Det allra mest löjeväckande i hela historien är att orsaken till dessa regler anses vara:
Den främsta orsaken som angavs var att det skulle vara avskräckande för konsumenter.
- Vi definierade det som äckeleffekten. Man ville inte att ens goda ekologiska morötter skulle vara odlade i någon annans avföring, tillägger han.
 Här anges alltså inga hälsoskäl, bara grumlig psykologi. Frågan är väl närmast om det är skicklig lobbying från växtnäringsföretagen som lyckats sätta käppar i hjulet för framgångsrik ekologisk odling. Vem vet?. Det är i alla fall beklämmande när myndigheterna fortsätter att driva samhället bort i från det som vi måste komma till, nämligen fungerande kretslopp. Utan dem är vi rökta.

10 kommentarer:

 1. Snygg uppfräschning av bloggen. Har tagit upp frågan.

  SvaraRadera
 2. Tack. Det återstår dock som vanligt lite fix innan jag känner mig klar...

  Ska vi se om det blir en ny "bloggbävning"?

  SvaraRadera
 3. Skicka detta till nfg av våra EU politiker!
  Bara bloggande om saken gör nog tyvärr inte så stor nytta...kanske ngn nappar om man mailar dom dock..
  /K

  SvaraRadera
 4. K: Om du hade bemödat dig om att läsa artikeln i ATL så hade du sett att det för en gångs skull inte var våra svenska politiker eller tjänstemän som är problemet:

  Sverige har under många år arbetat för att källsorterad urin skulle blir tillåten att återföras till Kravodlad produktion.
  - Men den stora majoriteten av länder och EU-kommissionen var inte inne på den här linjen, berättar Göte Frid på Jordbruksverket.

  SvaraRadera
 5. Det roliga är ju att ens ekologiska morötter ändå kommer att vara odlade i nån annans avföring även om det istället blir från en ko istället för en människa.

  SvaraRadera
 6. Aaaa snygg bloggen blev, mycket bra gjort. Tog färdig mall är eller är duktig med koder?

  Deprimerande inlägg... :-/ Typ lika deppigt som det här med frön att regga frön och vad det ska kosta. Man undrar ju varför?

  SvaraRadera
 7. Nu räcker det. Det går inte längre. Vi måste lämna EU.

  SvaraRadera
 8. man inser att kopplingen mellan natur och samhälle bara blir tunnare och tunnare, när vi isjälva verket måste gå åt andra hållet...

  SvaraRadera
 9. Måste man lyda allt?

  SvaraRadera
 10. Vill man vara KRAV-certifierad så är det nog svårt att smita undan, dessvärre. Frågan är vad som är värst, att inte få betalt för merarbetet med KRAV eller att vara tvungen att köpa gödningen...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...