tag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post1880725736292866411..comments2023-10-04T11:00:21.678+02:00Comments on ylven: Matens klimatpåverkanylvenhttp://www.blogger.com/profile/11359753480794604126noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-68130349333107397262013-05-03T11:30:17.826+02:002013-05-03T11:30:17.826+02:00Förresten, vore jätteintressant att få en källa på...Förresten, vore jätteintressant att få en källa på "beräkningar tyder på att vi skulle kunna producera 20 kg kött per person och år genom att använda den naturbetesmark som finns - men det är sannolikt lite överdrivet." Har sökt efter nåt sånt ett tag. Tack på förhand!Marcushttps://www.blogger.com/profile/16728016998143211983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-56514732495398909222013-05-03T09:35:10.137+02:002013-05-03T09:35:10.137+02:00Eftersom vi närmar oss 90kg kött per person idag, ...Eftersom vi närmar oss 90kg kött per person idag, så är det väldigt relevant att diskutera om vi ska använda våra åkrar till ytkrävande köttproduktion, eller till vegetabiliska alternativ. <br /><br />Köttkonsumtionen behöver alltså minska markant, skälet stavas klimat- och resurskris. Marcushttps://www.blogger.com/profile/16728016998143211983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-86918480028152374432013-05-02T12:53:17.911+02:002013-05-02T12:53:17.911+02:00Vi producerar ett par kg viltkött per person. Vi h...Vi producerar ett par kg viltkött per person. Vi har låtit mycket naturbetesmark växa igen. Vissa beräkningar tyder på att vi skulle kunna producera 20 kg kött per person och år genom att använda den naturbetesmark som finns - men det är sannolikt lite överdrivet. Men det är heller inte en så intressant diskussion, det svenska jordbrukssystemet behöver djur och vallodling för att vara ekologiskt välanpassat, dvs det finns inget skäl att BARA få kött från naturbetesmarker. Vi får inte glömma bort att mjölkproduktionen producerar stora mängder kött. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-30839604236396587442013-05-02T12:47:56.020+02:002013-05-02T12:47:56.020+02:00Ett problem med rapporten är också att den i stort...Ett problem med rapporten är också att den i stort resonerar som att vi äter råvaror - men den mesta mat är numera "förädlad" och i denna förädling används stora mängder energi. "Grönsaker" är tex allifrån rotfrukter vilka ger väldigt bra utbyte mat per energiinsats till växthusodlad sallad som är uselt, eller frysta grönsaksmixar. Då grönsaker har väldigt lite kalorier per kg så är både transport och livsmedelsförädling mycket värre per kalori än för energitäta animalier, ost eller annat. Ökningen av färdigmat har varit stor - och här ligger mycket stora delar av energikonsumtionen - och därmed klimatpåverkan. se tex: http://tradgardenjorden.blogspot.se/2013/02/ol-lask-och-snacks-ar-varre-energibovar.html Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-29252150275691068802013-05-02T11:30:04.849+02:002013-05-02T11:30:04.849+02:00Jag misstror inte alls att naturbeteskött har låga...Jag misstror inte alls att naturbeteskött har låga klimatutsläpp, men jag har ingenstans sett någon visa hur mycket naturbeteskött Sverige kan producera utan att använda jordbruksmark. Nån som har sådana siffror?<br /><br />Utifrån den produktionen kan vi sen se hur mycket kött varje svensk kan äta utan för minska sin påverkan på klimatet. Jag tippar att det är en drastisk minskning av dagens köttkonsumtion.Marcushttps://www.blogger.com/profile/16728016998143211983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-4612509930787333032013-05-01T23:50:44.703+02:002013-05-01T23:50:44.703+02:00Tallriksmodellen och 8 skivor bröd om dan, dvs mat...Tallriksmodellen och 8 skivor bröd om dan, dvs matrekommendationerna som kom till på 60-70-talet handlade väl enbart om att man ville gynna en viss typ av jordbruk - kolhydratsjordbruket. Agri-bolagen har en hel massa fingrar i en massa syltburkar. Samma dag kom förresten ett gäng forskare ut och klagade över att man inte får odla genmanipulerad mat i Europa. Om det är bra eller dåligt är en annan fråga men att det dök upp precis samtidigt fick mig definitivt att haja till.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-34005278315426308322013-04-30T02:04:53.190+02:002013-04-30T02:04:53.190+02:00Gamla hårdvinklade uppgifter från 2006 som gick at...Gamla hårdvinklade uppgifter från 2006 som gick att läsa som ovinklade genom mitt projekt Konsumera smartare och minska växthuseffekten för Stockholm stad. Där mätte vi indirekt och direkt energi från all konsumtion på 50 hushåll vid två tillfällen med ett års mellanrum. Slutsatsen var köp lokalt ekologiskt odlat efter säsong och svenskt lokalt viltkött eller kött svenska från betande djur. All flygimporterad livsmedel är bara att glömma. I korthet! Martin Saarhttps://www.blogger.com/profile/05337842681415162880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-86814521185215957162013-04-29T22:44:38.748+02:002013-04-29T22:44:38.748+02:00LRF=SatanLRF=SatanAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-2332204558191177512013-04-29T18:02:14.901+02:002013-04-29T18:02:14.901+02:00Jo, det är ju nästan så att man är böjd att tro at...Jo, det är ju nästan så att man är böjd att tro att det beror på dessa agri-bolag.<br />ylvenhttps://www.blogger.com/profile/11359753480794604126noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1102844266705280344.post-32539469171886225982013-04-29T17:02:33.955+02:002013-04-29T17:02:33.955+02:00Det är ju inte bra om folk börjar bli självförsörj...Det är ju inte bra om folk börjar bli självförsörjande i för stor grad. Hur skulle det se ut för Monsanto och de andra?Anonymousnoreply@blogger.com